gezond eten

 

Gezonder eten met gezond boeren verstand

 

Je lichaam is als een motor: Het heeft brandstof nodig. Eten en drinken zijn die brandstof. Als je goed wilt presteren moet je ook goede brandstof tanken en dus gezond eten en drinken.   

Over gezond eten zijn vele verschillende meningen. Het is soms behoorlijk verwarrend. De nieuwsberichten volgen elkaar snel op: is een ei nu wel of niet slecht voor je cholesterol? Is melk wel goed voor elk? Is het “eet bewust” logo een garantie voor gezond eten? Persoonlijk vind ik het best wel ingewikkeld, maar ook weer niet.

 

Aan de preventieve kant werken wij met de richtlijnen van de Nederlandse Gezondheidsraad. We zijn het lang niet altijd eens met de soms wat rigide adviezen van het Voedingscentrum, maar weten wel zeker dat die adviezen zijn gebaseerd op goed wetenschappelijk onderzoek. Bovendien eet het overgrote gedeelte van de Nederlanders nog niet eens de geadviseerde 250 groente op een dag. Als iedereen dat zou halen dan konden we wel weer eens verder praten over een aantal details. Voor de gemiddelde Nederlander is de Schijf van Vijf dus een prima basis.

 

Wij geven echter ook dieetadvies aan mensen die een specifiek advies nodig hebben over een aandoening, probleem of dieet. Bij bijvoorbeeld lactose intolerantie, diabetes of gluten allergie heb je een eigen persoonlijk voedingsplan nodig. Dan leveren we maatwerk. Kijk daarvoor op https://www.foodtruckmamamascha.nl/onsaanbod/voedingsadvies

 

In onze gezonde kookworkshops geven we praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt en ontkrachten we de nonsens die allerlei 'dieetgoeroes' uitkramen. Ook in het kookboek Arbeidsvitaminen van Mama Mascha staat een duidelijke visie.

 

Onze belangrijkste tips:

 

 

 

 

1. Eet meer groente: 250 gram groente is heus niet zo veel. Begin al tijdens de lunch met een lekkere soep of salade en dan haal je het makkelijk. In de recepten hieronder vind je volop inspiratie.

 

2. Eet vooral puur en vers: Gebruik zo min mogelijk “pakjes en zakjes”, die bevatten vaak veel zout en/of suiker en onnodige toevoegingen. Vers koken kost niet meer tijd, je moet alleen even wat goede recepten hebben. Zie wederom hieronder of koop ons geweldige kookboek Arbeidsvitaminen voor nog veel meer inspiratie! https://www.nozelheden.nl/a-44173342/kookboeken/arbeidsvitaminen-lekker-en-gezond-aan-het-werk/

 

3. Eet gevarieerd: Hoe meer verschillende producten je eet, hoe meer verschillende vitamines en mineralen je binnen krijgt. Probeer eens voor jezelf bij te houden hoe veel verschillende dingen je in 2 weken eet. In onze gezonde kookworkshops geven we je veel tips en inspiratie.

 

4. Eet wat minder vlees: Het produceren van vlees is ontzettend slecht voor het milieu en veel vlees eten is helemaal niet gezond. Gebruik vlees als 'accessoire' en niet als hoofdbestanddeel.

 

5. Eet normaal: Het gebruik van zogenaamde 'superfoods' is niet nodig en erg duur. In de Hollandse seizoensproducten zitten vaak meer of evenveel belangrijke voedingsstoffen. Zo kun je lekker normaal en toch gezond eten!

 

Websites die wij graag gebruiken:

http://www.voedingscentrum.nl  voor de Schijf van Vijf en leuke tips.

 

De Pyramide van de dietistes van Puur Gezond is misschien nog wel duidelijker. Bovendien hebben zij een leuke nieuwsbrief met tips: http://puurgezond.nu

 

Daarnaast is http://www.iamafoodie.nl een erg leuke website. Oprichtster Marijke Berkenpas is diëtist en wetenschapper en maakt op een toegankelijke manier korte metten met allerlei soorten 'wetenschappelijk' onderzoek en combineert dat met lekkere recepten.

 

Kijk ook eens op de website van onze diëtistes: http://avs-dietisten.nl

 

 

 

Tartelettes met paddenstoelen

Tartelettes met paddenstoelen

Wat heb je nodig?

8 plakjes bladerdeeg

2 grote rode uien

250 gram champignons

200 gram gemengde paddenstoelen

6 takjes tijm

100 gram blauwe kaas

2 eetlepels olijfolie

eventueel 4 eetlepels truffelolie

1 ei

 

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de uien in dunne ringen. Verwarm de olie in een koekenpan en doe de uien er direct bij. Laat de uien op middelhoog vuur minimaal 10 minuutjes zachtjes bakken.

 

Indien nodig kun je de champignons en paddenstoelen even afvegen met een borsteltje of wat keukenpapier. Was ze niet, dan nemen ze vocht op!

 

Bak de champignons en paddenstoelen mee met de uien en laat het vocht verdampen. Haal de blaadjes van de takjes tijm en verwarm deze mee. Voeg peper en zout naar smaak toe. Zet het vuur uit en doe nu de truffelolie erbij (als je dit te vroeg doet verdwijnt de smaak door de hitte).

 

Leg de plakjes bladerdeeg op een, met bakpapier beklede, bakplaat. Prik wat gaatjes in het deeg met een vork. Klop het ei los en bestrijk het bladerdeeg met het ei. Schep op ieder plakje 2 kleine eetlepels van het mengsel. Houd (brede) randen van het deeg vrij.

 

Verbrokkel de blauwe kaas en verdeel dit over de tartelettes. Bak ze in ongeveer 25 minuten af. 

 

Dit recept komt uit ons kookboek 'arbeidsvitaminen, lekker & gezond aan het werk'. Klik hier om het boek te bestellen: https://www.foodtruckmamamascha.nl/webshop