Nieuws

Reisverslag van mijn culinaire trip naar Kopenhagen
Reisverslag van mijn culinaire trip naar Kopenhagen
11-12-2017
Een reisverslag vol tips en lekkere inspiratie! Afgelopen weekend vertrokken Maarten en ik een weekendje naar Kopenhagen. Ieder jaar maak ik een culinaire trip om nieuwe inspiratie op te doen.Na een heerlijk etentje onlangsin een Deens restaurant in Den Haag was ik wel erg nieuwsgierig geworden naar de Nordic Kitchen. Alhoewel Noma al een jaar gesloten is, is Kopenhagen echt een stad voor lekkerbekken. Vrijdag Vrijdagavond kwamen we aan in ons boetiekhotel: Sankt Annae. Een prachtig hotel dat echt op een fenomenale locatie ligt: vlak achter het prachtige Nyhavn.http://www.hotelsktannae.dkIn de gezellige lobby van het hotel bestelden we een wijntje en daarna nog één. Bij het afrekenen kwamen we er achter dat het hotel 20,- euro per glas rekende!!!! Oeps, de nasmaak van de wijn was wat bitter...Dus... Denemarken is duur en alcoholal helemaal. Bovendien ishet hotel best luxe. Deze 3 dingen bij elkaar pakten niet echt goed uit. 's avonds hebben we lekker makkelijk gegeten in een toeristich tentje aan de Nyhavn. Dat was best ok, maar geen aanrader. Almet al een gezellige maar dure avond! Zaterdag Zaterdag hebben we in ruim 16.000 stappen (lang leve mijn IWatch) de stad verkend. Tijdens het wandelen hebben we vooral veel streetfood geprobeerd. Gelukkig was het streetfood niet duur, dus was onze portemonnee niet zo schandelijk leeg aan het einde van de dag!De kerstmarkten zijn echt gezellig en bieden prima streetfood. Heerlijke flammenlachs bijvoorbeeld (rechtop staandezalmzijdes die worden geroosterd langs een houtgestookt vuurtje). Ook lekkere Gløgg (soort glühwein) en andere snacks zijn leuk om uit te proberen. 's Avonds gingen we naar een geweldige Foodtruckmarkt aan het water waar 40 foodtrucks en stands staan(gelukkig lekker overdekt, want het was koud). Geweldig gegeten en van alles geprobeerd. Super gezellige sfeer.Bovendien op een toplocatie in de stad aan het water. Helaas was het de laatste week dat de marktop die locatie mocht plaatsvinden, want zo'n toplocatie is natuurlijk erg aantrekkelijken dus worden er in 2018 appartementen gebouwd. Maar niet getreurd, de markt vindt vast een nieuw plekje. Zondag In Kopenhagen kun je ook fijnfietsen. De fietspaden zijn superbreed en het is lekker vlak. Zo kom je weer wat verder dan alleen in het centrum.Zondagmorgen hebben we eerst het Deens Designmuseum bekeken en even een kiekje van de kleine Zeemeermin gemaakt. Ik ben niet zo'n museumganger, maar Deens Design is natuurlijk wel heel mooi. De prachtige stoelen van o.a. Arne Jaconbsn waren mooi om te bekijken. Vervolgens zijn we lekker gaan brunchen in het Royal Smushi café. Brunchen op zondag is echt een ding in Kopenhagen. Leuk en gezellig. Het smushi café was een tipvan een kennis die ik graag aan jullie doorgeef. Smushi is een gekke samenvoegingvan Smørrebrod en sushi. Ze serveren lekkere kleine Deense hapjes op roggebrood. Leuk bedacht en het café is heerlijk kitsch ingericht. Een leuk plekje. http://www.royalsmushicafe.dk Na een lange fietsttocht door de wijken buiten het centrum en een pauzein het hotel (zonder wijn) zijn we naar de wijk Vesterbro gefietst. Een upcoming, hippe wijk, ook wel het Meatpacking district van Kopenhagen genoemd. Neem vooral even wat zijstraatjes mee en ontdek leuke plekjes. Op internet had ik gezochtnaar Deens eten voor een fatsoenlijke prijs. We kwamern uit bij Madklubben aan de Vesterbrogade. http://madklubben.dk/vesterbro/Op hun menukaart hebben ze een geweldige uitleg: 'Om uitstekend eten tegen redelijke prijzen te serveren hebben we wat moeten bezuinigen op andere dingen: we vermoeien je niet met lange verhalen over (de herkomst) van alle ingredienten.En we kiezen ons personeel op hun hartelijkheid en vrolijkheid, niet op hun kennis van de druiven in de wijn'. Wij vonden het een leuk en goed statement en het goede eten werd meer dan waargemaakt. Lekker Nordic en modern. Maarten had bijvoorbeeld gepocheerde zalm in een pittig sausje van karnemelk,kruidenolie en mierikswortel.Ik had steak tartare met pindakaas (!), radicchio en een heerlijk sausje van rode bessen en granaatappel. Leuk en verrassend!De inrichting is echt lekker Deens, mooie designstoelen etc., maar wel mooi warm. Echt een aanrader. Maandag Vandaag vertrokken we met volle magen en een zeer tevreden gevoel weer huiswaarts. De Nordic Kitchen is heerlijk, Kopenhagen is prachtig (ik hou zo van steden met water in het hart van de stad) en ik heb weer wat leuke ideeën opgedaan voor mijn werk. Ik denk dat ik in de kerstvakantie maar eens wat Smushi ga maken!
Foodtruck Mama Mascha
Healthy Sup & Food Night
4-6-2017
Samen met Tineke Merkus van Supskool Leeuwarden organiseer ik de Healthy Sup & Food Night op 30 juni a.s. Als oud bankiers en collega’s zijn wij beiden na een mooie bankcarrière het ondernemerschap ingestapt. Na jarenlang advies te hebben gegeven aan ondernemers zijn we nu ook zelf ervaringsdeskundigen. En dat bevalt ons uitstekend! We hebben voor deze speciale avond in juni de handen ineengeslagen en bieden een gezellig, sportief en gezond evenement aan: De Healthy Friday Night Sup & Food. We starten om 19.00 uur met een gezellige SUP Tour door de binnenstad van Leeuwarden en de Volgboot met muziek vaart met ons mee. Na het suppen staan er een paar lekkere gezonde hapjes klaar om ons weer op kracht te brengen en de verbranding gaande te houden. We gaan lekker chillen op onze billen en luisteren naar Mascha die een workshop gezonde voeding gaat geven. We gaan het dit keer niet gewoon hebben over de Schijf van Vijf, maar over alle verschillende soorten voedingsleer. Van ‘doe maar gewoon 250 gram groente’ tot Orthomoleculair en Ayurveda en de natuurvoedingsleer. Alle pluspunten en feiten komen voorbij zonder oordeel. Je kan na afloop zelf bepalen wat nu eigenlijk het beste bij je past. We eindigen met een korte quiz en de winnaar wint mijn kookboek Arbeidsvitaminen. Alle reden dus om je nu alvast in te schrijven. Tot 30 juni! Inschrijven kan viahttp://www.supskoolleeuwarden.nl/inschrijven-friday-night-sup/ groetjes! Mascha Perquin Foodtruck Mama Mascha en Tineke Merkus SUP Skool Leeuwarden
Sla helpt niet tegen ziekteverzuim?!
Sla helpt niet tegen ziekteverzuim?!
23-5-2017
Gezonde leefstijl promoten op het werk heeft geen zin?! De laatste dagen is er in het nieuws veel te doen geweest over een interview in Trouw met Allard van der Beek, hoogleraar epidemiologiearbeid en gezondheid. In het interview stelt van der Beek dat de werkgever er niet veel aan heeft om personeel te stimuleren om meer te bewegen, gezonder te eten of een cursus mindfulness te gaan volgen. Daarna deed BNR er nog een schepje bovenop door nog een geleerde te bevragen (hoogleraar IJmert Kant, Universiteit van Maastricht) die dezelfde mening was toegedaan. De opgeluchte reacties op social media waren niet van de lucht. We zijn weer gevrijwaard en het heeft toch allemaal geen zin om je best te doen om je medewerkers te stimuleren om gezonder te leven. En bedankt. Lekker dan. Gelukkig geeft van der Beek dan wel weer aan dat het, om andere redenen,goed is om medewerkers te stimuleren om gezonder te leven. Uit oogpunt van goed werkgeverschap. Nou ja, ok dat is een begin. Verder geeft hij ook toe dat lange termijn oplossingen zoals het verwijderen van de lift in het gebouw en het aanpassen van de omgeving wel degelijk zin hebben. Hij bedoelt kennelijk af te geven op kortdurende leefstijlprogramma's met te weinig begeleiding. Van der Beek ergert zich aan het feit dat gezonde leefstijl business is geworden en wil dat we ons vaker afvragen of iets bewezen effectief is. Kijk, now we are talking! Daar ben ik het nou eens even helemaal mee eens. Alleen het probleem is dat er nog weinig onderzoek is gedaan. Ik weet zeker dat als we dat gaan doen (en dat gaan we doen!)er zeer zeker zal blijken dat goede, lange termijn gerichteprogramma's wel zinvol blijken te zijn. Dan kunnen we ook het kaf van het koren scheiden en weten werkgevers wat ze wel en niet kunnen doen om het ziekteverzuim terug te dringen. Want je maakt mij niet wijs dat een beroepsbevolking met bijna 50% overgewicht en alle klachten die daaruit voortkomen niet leidt tot ziekteverzuim en dat dus het terugdringen van dat overgewicht niet zou leidentot minder verzuim en dus lagere kosten! Lees hier het hele interview met van der Beek: https://www.trouw.nl/samenleving/sport-op-het-werk-brengt-ziekteverzuim-niet-omlaag~a21af434/ En het artikel dat verscheen op de website van BNR: https://www.bnr.nl/nieuws/ondernemen/10323409/verzuim-voorkom-je-niet-met-sla-en-yoga
Foodtruck Mama Mascha
Gratis inspiratieworkshop Duurzame Inzetbaarheid op 19 april
10-3-2017
Locatie : Balthasar Bekkerwei 90 te Leeuwarden (pand Omnyacc Synergie) Kosten : € 47,50 (gratis voor klanten) Opgeven : Via mascha@foodtruckmamamascha.nl Herken je het volgende: Je bent verantwoordelijk voor het thema Duurzame Inzetbaarheid in de organisatie en weet nog niet hoe je dit handen en voeten moet geven; Je wilt graag weten waar in jouw organisatie het speerpunt moet liggen en hoe je dit kunt aanpakken; Je organisatie onderneemt veel activiteiten bijvoorbeeld op het gebied van vitaliteit, maar je mist een kapstok, een groter geheel; Je wilt de medewerkers graag zelf tot actie aanzetten om te werken aan hun inzetbaarheid; En wil je: Gebruik maken van de oriëntatiescan (= half uur huiswerk vooraf) waarmee je snel een focus op aandachtspunten in jouw organisatie krijgt? Inzicht in de kosten en baten van Duurzame Inzetbaarheid? Inzicht in middelen die andere organisaties al inzetten en zodoende ideeën opdoen en leren van elkaar? Ontdekken hoe je concreet aan de slag kunt met Duurzame Inzetbaarheid binnen jouw organisatie? Nog nooit volgden veranderingen elkaar zo snel op, kijk maar naar de technische en digitale ontwikkelingen die je dagelijks in je (digitale?) krant tegenkomt. Wat betekent dit voor de organisatie en haar medewerkers? Hoe kan een organisatie er voor zorgen dat medewerkers wendbaar (Agile) worden en haar medewerkers hierbij faciliteren? En welke verantwoordelijkheid heeft de medewerker hier zelf in? Allemaal vragen die in deze workshop aan de orde komen. We schetsen een beeld van Duurzame Inzetbaarheid en maken een link naar jouw organisatie. Want je doet al meer op dit terrein dan je denkt! Als partners van het NPDI maken we gebruiken van diverse instrumenten, zoals de KoBaDI-tool, de oriëntatiescan en het Huis van Werkvermogen. Voorafgaand aan de workshop krijg je een inlogcode toegestuurd, waarmee je toegang krijgt tot de Oriëntatiescan. Deze scan bevat vragen over het personeelsbeleid binnen jouw organisatie, en geeft je daarmee een instrument in handen om je speerpunten boven tafel te krijgen. Ook maken we een verbinding met de kosten-baten van Duurzame Inzetbaarheid. Want waar is de meeste winst te behalen binnen je organisatie? Tijdens de workshop gaan we met deze resultaten aan de slag: je krijgt een duidelijk beeld van de uitkomsten, gaat hierover in gesprek met andere deelnemers en krijgt inzicht hoe je er direct mee aan de slag kunt. Concreet en direct inzetbaar! De workshop wordt gegeven door Martha Buning, Goska Sixma en Nienke Schaap. Adviseurs die jaren werkzaam zijn met en voor mensen in organisaties. Zo helpen ze organisaties om meer grip te krijgen op de inzetbaarheid van medewerkers. Ze zijn tevens partner van het NPDI, een kennisnetwerk van adviseurs, organisaties en kennisinstellingen als TNO. Daarnaast zal voedingsdeskundige Mascha Perquin praktische tips geven voor het gezond lunchen op de werkvloer. We sluiten de inspiratie workshop daarna af met een gezonde lunch, die zij voor ons klaarmaakt. Eventueel kun je de lunch ook meenemen voor onderweg. Wat de deelnemers hebben gezegd over de laatste workshop: # mooie methode # enthousiasme, goed systeem, tips, positief # mooie spiegel, zelfinzicht # enthousiasmerend, duidelijk opgebouwd # mooie inzichten, goed toepasbaar # helder en zet aan het denken # zeer interessant, handvatten voor bedrijf, maar ook voor mijzelf # goed theoretisch kader, waarin ik als medewerker midden in zit
Alle kleine beetjes helpen: Chocomel
Alle kleine beetjes helpen: Chocomel
2-3-2017
Heb je ook trek in warme chocolademelk, ook al is de metereologische lente al begonnen? Deze week waren we met Foodtruck Mama Mascha helemaal in winterse sferen tijdens de wedstrijden schoolschaatsen in de ijshal. Omdat de opdrachtgever graag chocolademelk wildeschenken ging ik op zoek naar manieren om de heerlijke warme choco een beetje minder ongezond te laten zijn. Want in een glaschocomelk van Nutricia of Tony's Chocolonely zit meer suiker dan in een glas cola!! In 100 ml. chocomel (maar meestal neem je 150-200 ml) zit 11,8 gram suiker. In 100 ml. cola zit 10,6 gram! Ik ging dus op zoek naar een goed en gezond recept. Na vele pogingen met melk, cacaopoeder, kaneel en honing werd ik een beetje mismoedig. Dit vond ik zelf best wel lekker, maar ik dacht niet dat de 200 kinderen in de ijshal hier echt blij van zouden worden. Uiteindelijk heb ik een zeer eenvoudige maar doeltreffend 'recept' gevonden: Ik heb Chocomel Dark (Nutricia) gewoon aangelengd met een even grote hoeveelheid biologische halfvolle melk. De Chocomel Dark heeft een pure chocoladesmaak en kun je makkelijk aanlengen, waardoor de smaak dichter bij de bekende traditionele chocomel komt. De Dark bevat9,8 gram suiker per 100 ml., maar omdat de chocomel is aangelengd dus nog maar 4,9 gram. Dat is eigenlijk nog steeds erg veel!Je kunt natuurlijk nog steeds beter warme thee drinken...Maar ik ben niet tegen een traktatie op zijn tijd en op deze manier had ik wel een hele snelle reductie van het aantal suikers te pakken. En lekker!!! De kinderen hebben er van gesmuld. Een echte chocomel smaak zonder vreemde andere smaakjes! En dat alles onder het mom van: alle kleine beetjes helpen...
Ga je mee naar Marrakesh?
Ga je mee naar Marrakesh?
5-12-2016
Ga je mee op culinaire reis naar Marrakesh? In oktober ben ik op een fijne culinaire trip naar Marrakesh geweest. Het was zo heerlijk dat ik graag nog een keer ga en als je wilt kan jij mee! We gaan van zondag 21 mei tot en met woensdag 24 mei 2017. We slapen in een sprookjesachtig Riad, eten in de hipste restaurants en krijgen een echte Marokkaanse kookworkshop. Tussendoor is er nog ruim de tijd om te shoppen, op terrasjes te zitten of jezelf te laten verwennen in de Hamam. Sommige dingen onder mijn begeleiding en sommige dingen doe je lekker zelf. Ik organiseer deze reis samen met Style in Travel, een gerenommeerd reisbureau, voorzien van alle certificaten (ANVR, VGR). We gaan voor een relaxte reis met een niet al te grote groep. De reis kost 745,- euro incl. vlucht, hotel, 3x ontbijt, 2x diner, 1x lunch, 1x kookworkshop, 1x workshop gezonde voeding en 1x wandeling door Souks onder leiding van een gids. Voor een eenpersoonskamer betaal je een toeslag van 235,- euro. Heb je interesse? Stuur mij een berichtje voor het aanmeldformulier! Hieronder het volledige programma: Zondag 21 mei: Vertrek vanaf Schiphol rond 16:30 uur. Aankomst in Marrakesh rond 19:30 uur. We worden vervoerd naar ons prachtige Riad (9,2 op Booking.com!), midden in de oude stad. Daar krijgen we een traditioneel Marokkaans diner geserveerd. Maandag 22 mei: Na een lekker ontbijtje op het dakterras gaan we onder leiding van een gids de Souks bezoeken (het doolhof van nauwe marktstraatjes vol met kruiden, specerijen, zilver, leer en andere snuisterijen). We lunchen in het hippe restaurant Nomad en daarna ben je vrij om zelf door de Souks te wandelen. Eind van de middag verzamelen we weer voor een bezoek aan de oude koranschool Medersa Ben Youssef. Een prachtig bewaard gebleven authentiek gebouw. Daarna dineren we in de binnentuin van het prachtige Le Jardin. Dinsdag 23 mei: Vandaag hebben we een echte Marokkaanse kookworkshop, georganiseerd door een Nederlandse dame. We gaan inkopen doen in de Souks. Dat duurt tot 16:00 uur en daarna ben je de rest van de middag en de avond vrij. Woensdag 24 mei: Na het geef ik een workshop over gezonde voeding. Die duurt 1,5 uur. De rest van de dag ben je vrij. Wat dacht je van een bezoek aan het Palais del Bahia of jezelf heerlijk laten verwennen in de Hammam? Aan het einde van de middag worden we weer opgehaald en om 19:00 uur vliegen we terug naar Schiphol, waar we rond middernacht aankomen. Te gek toch? Meld je snel aan hoor, want vol is vol!
Culinaire ontdekkingstocht Marrakesh
Culinaire ontdekkingstocht Marrakesh
17-10-2016
In de afgelopen dagen ben ik op culinaire ontdekkingstocht geweest in Marrakesh, Marokko. Dat stond al een tijdje op mijn wensenlijstje en nu is die wens eindelijk in vervulling gegaan! Ik was vooral benieuwd naar de smaken en geheimen van de echte Marokkaanse keuken. Ik heb voor jullie een reisverslagje geschreven vol met inspiratie, tips en een heerlijk authentiek recept: de Tajine met kip, ingemaakte citroen en olijven. Op woensdagavond kwamen we aan in ons prachtige Riad (authentiek huis in de binnenstad (Medina)). Werkelijk een plaatje met een hele aardige manager: met een 9,6 op Booking.com een echte topper en dat maakten ze ruimschoots waar: www.darakal.comGoede locatie, perfecte service, waanzinnig ingericht! Wij sliepen in een kamer met de naam Ourika op de 1e verdieping. De eerste verdieping vonden wij wel prettig ivm beetje privacy. Van de binnentuin op de begane grond wordt door veel gasten gebruik gemaakt 's avonds voor diner, thee of een wijntje. We werden ontvangen met de traditionele muntthee en een heerlijke maaltijd. Na 1 keer leer je overigens al snel om overal de muntthee zonder suiker te bestellen, want de Marokkanen houden van mierzoet...De maaltijd bestond uit een lekkere Tajine en 3 verschillende groentegerechten met aubergines, wortel en tomaat. Een goed begin! De volgende dag door de Souks gewandeld en gewinkeld. Ik vond het wel even wennen. Het lawaai, de geuren en de drukte zijn overweldigend en vooral anders dan wij gewend zijn. Het is vies op straat en veel bewoners zien er ook niet altijd even fris uit. Maar na een tijdje begin de humor en de pracht er ook wel van in te zien. Een ware kleurexplosie vol gezelligheid en gekte. Natuurlijk veel onderhandeld in de Souk omdat de shop- eigenaren idiote prijzen vragen. Tip: Bied 1/3 van de vraagprijs en zorg dat je uiteindelijk niet meer betaalt dan 60% van de vraagprijs, maar liever ongeveer de helft. Ik werd doodmoe van dat onderhandelen, maar ja het hoort er bij en je kunt er maar beter een vrolijk spel van maken. Deze dag ook heerlijk gegeten bij een heerlijk restaurant midden in de Souks: Nomad. Een strak geleid, westers georienteerd restaurant dat het beste van Marokko en andere Mediterrane invloeden verenigt. Prachtig ingericht en met een waanzinnig dakterras met uitzicht op de souk. Wel even reserveren, want het zit snel vol. De tweede dag weer naar de souks voor kruiden, arganolie en lekkere rozenknopjes. Mijn favoriete plein in de souks was dan ook Place des Epices. Een schattig pleintje waar je bij Cafe des Epices heerlijk kunt zitten en kijken naar de activiteiten op de markt. Op dat Place des Epices worden inderdaad veel kruiden verkocht en ben ik me te buiten gegaan en heb alles getest, geproefd en geroken wat er te koop was. Met een tas vol heerlijke hapjes en kruiden doorgewandeld naar het uiterste zuidpuntje van de Medina en daar lunch gehad bij Les Jardins de Medina: een hotel-restaurant met prachtige tuin en zwembad. Daar lekkere lunch gehad mét wijn. Dat is bijzonder in Marokko, want veel restaurants serveren geen alcohol. En een van de allerlekkerste toetjes die ik ooit in een restaurant gehad heb: een sinaasappel gevuld met sinaasappelmousse, hazelnootjes, verse sinaasappelschijfjes, koriander en gegarneerd met lekkere meringue. Naast de sinaasappel nog wat sinaasappel ijs en de dag kon niet meer stuk! Na deze enorme lunch hebben we 's avonds een eenvoudige maaltijd gehad bij Cafe des Epices: Marokkaanse linzensoep Harira. Dat recept moet ik ook nog eens maken... Op de derde dag een kookworkshop gevolgd bij de gekke Franse Michel en zijn Marokkaanse vrouw Ilham. We werden dicht bij ons Riad opgehaald en naar Faim des Epices gebracht www.faimdesepices.comDe locatie isbest een eind buiten de stad, maar het was ook wel relaxed om even buiten te zijn. Na een vrolijke ontvangst door Michel kregen we demonstraties en gingen we zelf aan de slag met onder andere broodbakken en de beroemde Tajine met kip, ingemaakte citroen en olijven. Met een gezellig, bont gezelschap van toeristen kregen we ook een kruidenworkshop: ruiken en raden en daarna veel tips over gebruik en aankoop van kruiden. Wist je dat Marokkanen zelden verse gember of citroen gebruiken in de tajine? Vooral poeders worden veel gebruikt en ook de fameuze ingemaakte citroenen (hier te koop bij de Marokkaanse/Turkse winkel). Verse gember vinden ze te sterk en het gaat allemaal om de juiste verhouding in de kruiden- en specerijenmixen. Niet voor niets heet de meeste beroemde Marokkaanse kruidenmix Ras-el-Hanout wat letterlijk 'het beste van van wat er geboden wordt' betekent. Iedereen maakt zijn eigen combinaties! Verse citroen vinden ze te bitter in de tajine, dus gebruiken ze ingemaakte citroenen (erg zout, dus verder geen zout meer nodig in dit gerecht, maar gelukkig gebruiken ze maar ongeveer 1 citroen voor 4 personen). Het grappige is dat het best lastig is om aparte smaken te herkennen, zoals citroen, gember of saffraan, maar dat het in de juiste mix heerlijk is. Veel geleerd en met een vol buikje en een voldaan gevoel weer richting Riad gekeerd. Omdat het de laatste avond in de stad was toch nog weer uit eten gegaan (het leven is zwaar) en gegeten bij een andere aanrader: Le Jardin. Een hip restaurant met een werkelijk romantische binnentuin voor prachtig diner bij kaarslicht. En koken...dat kunnen ze wel in Marokko! Leuke locatie ook: aan de noordkant van de Souks vlakbij een aantal toeristische topattracties: Medersa de Ben Youssef en het Musee de Marrakech. Met een tas vol culinaire souvernirs weer huiswaarts gekeerd. Marrakesh is echt en culinaire aanrader en een kookworkshop hoort daar bij. Er is trouwens ook een leuke Nederlandse dame die workshops geeft in de stad en ook met je inkopen gaat doen in de souks: www.soukcuisine.comMaar zij zaten al vol en na 2 dagen Souk hadden we dat eigenlijk ook wel gezien. Dus...op zoek naar een culinaire bestemming, wat warmte (in oktober gemiddeld 25 graden C) en romantiek: Marrakesh! Hieronder als bonus het recept van de KipTajine maar dan wel op z'n Mama Mascha's (snel en vereenvoudigd, maar vol smaak!). In een echte Tajine is dit natuurlijk het leukst, maar het kan ook in een stoofpan gemaakt worden. Ingredienten: 4 kippenbouten 1 ingemaakte citroen 15-20 groene oljjven 2 rode uien 4 eetlepels olijfolie 50 gram ranzige boter (ja echt, je kunt het zelfs kopen in Marokko; het heeft een stinkkaas geur en smaak) en als je dat niet durft dan maar gewone roomboter. 8 saffraan draadjes 2 afgestreken theelepels gemberpoeder 1 afgestreken theelepel kurkuma (geeft niet zo veel smaak, wel veel kleur en is echt enorm gezond) 20 gram vers gesneden mix van peterselie en koriander (ook als je koriander vies vindt, kun je het gewoon gebruiken, je proeft de koriander niet terug, maar het geeft wel een heerlijke smaak. Mijn koriander hatende Maarten heeft het ook gewoon gedaan en vond het echt heerlijk!) 4 teentjes knoflook (ja, natuurlijk niet te weinig...) Bereiding Pel en snipper ui en knoflook. Hak de kruiden. Haal de schil van de citroen en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Bewaar de schil nog wel. Maak een marinade van de kurkuma, gemberpoeder, knoflook, wat versgemalen peper, de citroen en 4-6 eetlepels water. Marineer hier de kip in. Doe de gesnipperde ui in de Tajine en laat even zachtjes bakken. Voeg 50 ml. water toe en laat karameliseren. Voeg daarna ook de olijfolie, boter en saffraan toe. Haal de kip uit de marinade, haal het teveel aan marinade er af en leg deze op de ui. Doe de rest van de marinade er omheen (niet over de kip) en 100 ml. water. Laat 40 min. op middelhoog vuur pruttelen. Draai daarna de kip om en voeg wat extra water toe (indien nodig). Leg de olijven en de citroenschil in de tajine en laat nog even 10 minuten pruttelen. Serveer de kip met couscous en lekkere salade. Giet er wat marinade eroverheen. Smullen maar!
1 2 3 4 5 6 >