Nieuws

Heerlijke Italiaanse zomer lunch in onze tuin

Heerlijke Italiaanse zomer lunch in onze tuin

15-6-2017

UITNODIGING GEARTIME PRANZA

GearTime* nodigt u van harte uit op onze Pranza: Een verrukkelijke, lange Italiaanse lunch die wordt verzorgd door MamaMascha in de prachtige tuin van Mascha Perquin zelf. 
Gedurende deze middag zullen we dynamisch te werk gaan met de kennis en ervaringen van de aanwezige sprekers. Er zal actiegericht bekeken worden wat je zelf mee kunt nemen naar je eigen organisatie.
Per tafel stuurt een 'tafelhoofd’, op een ontspannen en gezellige manier, de uitwisseling van ideeën van het Pranza-gezelschap.
Lees verder voor een korte introductie van de aanwezige sprekers.

Meer nieuws

Suikertaks als oplossing?
Suikertaks als oplossing?
9-9-2018
De suikertaks als oplosing? Roken is in de afgelopen decennia succesvol teruggedrongen door tal van maatregelen zoals voorlichting, afschrikwekkende plaatjes en het steeds duurder maken van sigaretten. Zouden we het overgewicht in Nederland dan kunnen bestrijden met het verhogen van de prijs van suiker? Nadat we vet jarenlang als boosdoener in een hoekje hebben geschopt, is nu suiker aan de beurt. Suiker als brandstof We hebben suiker nodig als brandstof. Sterker nog ons lichaam zet aardappelen, aardappelen en groente ook om in suikers. Dat is een belangrijke brandstof en zonder brandstof geen energie. Maar snelle suikers zoals in koek, snoep en chips zijn niet gezond en dat weten we allemaal. We eten koekjes omdat we ze lekker vinden en niet omdat ze veel voedingswaarde bevatten. Vroeger was dat tenminste duidelijk: groente is gezond en koek niet. Daarom is koek en gebak een luxe product dat je bij uitzondering eet. Niks mis mee en we kunnen het allemaal begrijpen. Maar ja, door tal van maatschappelijke ontwikkelingen zijn we te veel suiker gaan eten maar juist te weinig groente en bewegen we ook nog eens te weinig. Daardoor hebben we grote problemen zoals diabetes en overgewicht. Suikervervangers beter? Een combinatie van maatregelen is nodig om overgewicht en alles wat dat met zich meebrengt weer tegen te gaan. Het laten stijgen in prijs van suiker zal ongetwijfeld een steentje bijdragen, maar geeft ook weer nieuwe discussies. De snoep- en koekfabrikanten vrezen een lagere omzet en bereiden zich in hoog tempo voor op de suikertaks. Zij vervangen suiker door andere zoete ingrediënten. Maar is dat dan zo veel gezonder? Ik ken geen land ter wereld waar zo veel Cola Zero gedronken wordt als de USA, en ken ook geen land ter wereld waar het overgewicht zo hoog is als in de USA. Volgens mij ligt daar dus geen oplossing. De suggestie dat je goed bezig bent door cola light te drinken leidt eerder tot meer consumptie dan tot minder (en dat maakt iedere fabrikant blij). Bovendien wordt het allemaal veel te ingewikkeld en daar houd ik niet van. Want als ik in de supermarkt sta en ik ben een keer in staat om rationeel inkopen te doen (vergis je niet: dat lukt bijna nooit) dan wil ik snappen wat gezond is en wat niet. Fabrikanten die dan met ‘meer vezels’, ‘verbeterde recepten’ en ‘no sugar ‘aankomen maken het alleen maar nodeloos ingewikkeld. Langzaam minderen Het terugdringen van overgewicht is een groot maatschappelijk en ingewikkeld probleem en suiker is daar maar een heel klein deel in. Ik ben meer voorstander van het langzaam minderen van suiker in producten zodat we kunnen wennen. De bakkers is dat ook gelukt door het brood langzaam minder zout te bakken. Bij het bakken van koek loop je dan tegen de grenzen aan. Koek wordt geen koek zonder suiker, want dan mislukt je baksel. Nou ja, als dat de grens is, dan moeten we die maar accepteren. Gewoon op z’n tijd genieten van een heerlijk koekje of boterhammetje met hagelslag. Daar is niks mis mee. Kunst der verleiding Met de suikertaks wek je de indruk dat overgewicht zeer eenvoudig is op te lossen en ontstaat door te veel suiker en dat is onzin. Overgewicht ontstaat misschien wel meer door verleiding en andere psychologische factoren. Door suiker als boosdoener aan te wijzen geef je consumenten onterecht hoop. Ik zou liever zien dat die geweldige verleidingstechnieken die de fabrikanten in huis hebben, ingezet worden om ons te verleiden meer groente en fruit te gaan eten in plaats van meer koek zonder suiker. Prijsdifferentiatie En als we dan toch gaan differentiëren in prijs voel ik meer voor belonen dan straffen. Laten we de prijs van groente en fruit niet duurder maken dan nodig . De boeren hebben recht op een eerlijke prijs, maar de overheid bepaalt het BTW tarief. Dat kan omlaag. De overheid kondigde deze week aan dat zij de BTW op suikerloze frisdranken gaat verlagen, maar ik heb liever dat ze de BTW op groente en fruit verlagen en dat we de kunst der verleiding gaan inzetten om ons allemaal aan de verse broccoli te krijgen. Wij zijn alvast begonnen: Het is ons vak om mensen te verleiden om meer groente te gaan eten. Doe je mee? Neem contact met ons op en we vertellen je meer over de mogelijkheden.
Bananensoep op de Kilimanjaro
Bananensoep op de Kilimanjaro
30-8-2018
Deze zomer gingen wij op vakantie naar Tanzania in Afrika. Een lang gekoesterde wens om op een safari te gaan naar de prachtige Serengeti ging in vervulling. Op de eerste dag na aankomst besloten we om even een dagje bij te komen en te acclimatiseren. Een dagtripje op korte reisafstand leek ons wel een goed idee. Aangezien eten en drinken altijd mijn aandacht hebben gingen we op stap naar een koffieplantage. In de auto keken we onze ogen uit naar het leven dat zich afspeelde op de straten van Moshi. We voelden ons een beetje opgelaten om als Westerse ‘rijken’ uit te stappen en een toeristisch tripje te maken, maar we merkten al snel dat dat niet nodig was. Onze chauffeur leverde ons af in een klein dorpje op de Kilimanjaro. Hoe maak je koffie? We werden ontvangen door een soort dorpsoudste die uitleg gaf over de koffiecoöperatie die een aantal dorpen en boeren samen hadden opgericht. Zij boeren biologisch en een vaste afnemer is Max Havelaar. Alhoewel de prijs die zij betalen hoger ligt dan van andere afnemers, was er nog steeds een groot gebrek aan geld in dit gebied. Daarom hadden ze samen besloten ook toeristen te gaan ontvangen en rond te leiden. We kregen een uitgebreide excursie waarbij we door de bergen wandeleden naar een boerenfamilie. Daar plukten we bessen, maakten ze schoon, hebben de bonen gebrand en gemalen en uiteindelijk heerlijke koffie gedronken. En dat allemaal met zeer primitieve middelen. Bananensoep als hartversterker Na heel veel geleerd te hebben over koffie werden we getrakteerd op een lunch. Als voorgerecht kregen we heerlijke bananensoep. We dachten een zoete, dikke soep te krijgen, maar deze soep was hartig en had eerder iets weg van een groentesoep. In Tanzania koken ze met de nog groene bananen en die zijn natuurlijk helemaal niet zoet! Ze beschouwen het eerder as een groente dan als fruit. Bananensoep is een echt Tanzaniaans gerecht en is vooral geliefd omdat het een versterkende soep is met veel voedingswaarde. We hebben genoten van de soep en de rest van de lunch en hebben daarna uiteraard nog flink wat koffiebonen ingeslagen voor thuis. Wat een vriendelijk en lieve mensen! De families en onze gids waren zo enorm aardig en zo oprecht blij om toeristen te zien dat we ons helemaal niet opgelaten voelden, maar juist blij waren dat we deze keuze hadden gemaakt. Vandaag was er weer een beetje inkomen voor de gezinnen van deze mensen. Als toerist in een Afrikaans land kun je niet zo heel veel anders doen dan genieten van de prachtige natuur, de dieren en vooral ook de bevolking. Als je zorgt dat je uitgaven lokaal terecht komen en niet bij een grote Westerse touroperator blijven hangen, dan heb je in ieder geval een heel klein steentje bijgedragen. Een echte toeristische hotspot was de coöperatie overigens (nog) niet. Er komen maar enkele bezoekers per week. Heel authentiek dus, maar een beetje meer bezoekers kunnen ze wel gebruiken! Dus als je nog op zoek bent naar een prachtige reis voor volgend jaar… Recept Natuurlijk heb ik ook even gevraagd naar het recept van die heerlijke bananensoep. Maak deze lekkere soep en haal een beetje Tanzania in huis! Ingrediënten 2 soepbotten (mergpijpjes) 1 ui 1 tomaat 4 grote groene bananen of bakbananen 1 bouillontablet 1theelepel roomboter Bereiding Breng 1,5 liter water samen met de soepbotten en het bouillontablet aan de kook en laat op zacht vuur ongeveer 1,5 uur trekken. Verwijder de botten. Snijd de ui, tomaat en banaan in plakjes of stukjes. Voeg de groente toe aan het wateren laat koken tot alle ingrediënten gaar en zacht zijn. Pureer de soep en breng op smaak met peper en zout. Laat de boter in de soep smelten. Voedingswaarde Kcal562 Koolhydraten115,1gram Eiwit5,1.gram Vet7,2.gram Groente343gram (hierbij heb ik de bananen als groente geteld)