Nieuws

Foodtruck Mama Mascha

Opening Kookstudio op 18 oktober!

23-9-2019

Na hard werken en lang wachten gaat op 18 oktober onze nieuwe kookstudio open! We hebben de opening speciaal gepland tijdens de World Food Week. We starten op 18 oktober om 17:30 uur met een gratis kookworkshop over koken met groente. Zie de website http://worldfoodweek.nl

 

Je kunt je inschrijven door een mail te sturen naar via info@foodtruckmamamascha.nl 

 

wat kun je in de kookstudio verwachten?

De studio is geschikt voor groepen van 10-40 personen. Je kunt met je familie, vrienden, collega's of anderen boeken. Wij geven gezellige workshops volgens de beproefde Mama Mascha methode: Lekker, gezond en niet te moeilijk. 

Een dinerworkshop kost 49,- euro p.p. en daarvoor krijg je een heerlijk driegangenmenu met drankjes en koffie. 

Natuurlijk hebben we ook leuke lunch, ontbijt of hapjes workshops. Als het maar lekker, makkelijk en gezond is!

Klik hier voor meer info over de kookstudio: http://foodtruckmamamascha.nl/onsaanbod/kookstudio

Meer nieuws

Blog: gezonde tussendoortjes voor jou en je kinderen
Blog: gezonde tussendoortjes voor jou en je kinderen
27-8-2019
Een nieuw schooljaar voor je kind(eren). Tijd voor nieuwe doelen voor jezelf en je familie. Volgens het Voedingscentrum is er drie keer per dag ruimte voor een tussendoortje: ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds na het avondeten.Tijdens de schooluren zal je kind dan ook vast een zeker een tussendoortje nuttigen.Maar wat in de winkels wordt verkocht als gezond tussendoortje is vaak helemaal niet gezond en bevat veel suiker, vet en/of zout. Maar wat zijn dan gezonde tussendoortje? In deze blog nemen we je mee en lichten we toe wat nou wel en wat nou niet gezond is. Snelle Jelle of roze koek? Een Snelle Jelle van 70 gram bevat bijna 30 gram suiker, dit zijn 7,5 suikerklontjes! Een roze koek van 55 gram bevat bijna 23 gram suiker. Het voordeel van een roze koek is dat we weten dat die ongezond is. Zo ziet een roze koek er ook uit, en dat is lekker duidelijk. Lekker voor een uitzonderingsmoment, maar niet voor iedere dag. Een Snelle Jelle daarentegen wordt toch vaak geassocieerd met een gezond tussendoortje. Suikerbom verkleed als gezonde energieleverancier Een Snelle Jelle die wordt gepresenteerd als een energieleverancier die je kunt gebruiken als je even moet doorzetten, is dus behoorlijk misleidend. En omdat marketingspecialisten heel goed zijn in het beïnvloeden van ons brein, trappen we er gewoon in. Ze zijn zó slim. Nog een mooi voorbeeld: De Snelle Jelle met minder suiker bevat slechts 13,6 gram suiker, maar dat komt omdat ze de portie kleiner gemaakt! Dat toont natuurlijk veel mooier. Slim toch? Het is dan ook belangrijk om altijd goed het etiket te lezen en te checken hoe veel suiker, vet en zout in het product zit. Per 10 gram gewone Snelle Jelle eet je 4,2 gram suiker en per 10 gram Snelle Jelle met minder suiker eet je 2,7 gram suiker. Op zich een mooie verbetering dus. En een Snelle Jelle Zero heeft nog maar 0,3 gram suiker per 10 gram koek. Daarvoor in de plaats wordt xylitol gebruikt als zoetstof. Xylitol is een zoetstof die wordt gewonnen uit berkenhout of bijvoorbeeld maïs. Bij xylitol heb je minder last van een vieze nasmaak dan bijvoorbeeld bij aspartaam. Het heeft ook een minder slechte naam. Zoetstoffen Het nadeel van zoetstoffen kan zijn dat je denkt er meer van te kunnen nemen en dat je daardoor toch te veel eet. Een Snelle Jelle Zero geeft toch altijd nog 100 calorieën. Calorieën zijn trouwens niet zaligmakend. Ook een appeltje voor de dorst (of trek) geeft gemiddeld 80 calorieën, maar een appel heeft het voordeel dat het veel vezels en vitamines bevat. Lekker gezond dus en een hele goede keuze! Wat voor de Snelle Jelle geldt, geldt natuurlijk ook voor veel andere zogenaamde gezonde tussendoortjes zoals bijvoorbeeld de mueslirepen: zeer geschikt voor de snelle trek, maar het is en het blijft koek! En dus een uitzonderingsproduct. Koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels Tussendoortjes bevatten vaak veel koolhydraten (suikers) en verzadigde vetten. Dit is eigenlijk heel gek, want we willen dat een tussendoortje vullend is zodat we er weer een paar uren tegenaan kunnen. Wist je dat eiwitten de sterkste verzadigende werking hebben ten opzichte van koolhydraten en vetten? Dit wordt gevolgd door koolhydraten en daarna pas door vetten. Daarnaast zorgen vezels in een product voor een verzadigd gevoel. Een tussendoortje dat veel eiwit bevat en/of een tussendoortje rijk aan vezels (zoals vers/gedroogd fruit en rauwkost) zijn daarom ook een verantwoorde keuze. Gezonde tussendoortjes? We hebben in dit artikel een hoop informatie met je gedeeld. Maar wat zijn nu de gezonde tussendoortjes? Gelukkig is een heleboel gezond EN lekker! Door te kiezen voor gezonde tussendoortjes zorg je ervoor dat jij en je kind al een goede portie vezels, vitamines, mineralen, gezonde vetten en/of eiwitten binnenkrijgt. Allemaal belangrijke bouwstenen voor het lichaam. Een aantal voorbeelden van gezonde tussendoortjes zijn: Alle soorten vers fruit: rijk aan vezels, vitaminen en mineralen Handje gedroogd fruit: rijk aan vezels. We adviseren hierbij een ‘handje’, omdat doordat het fruit gedroogd is de energiedichtheid ook is toegenomen: dit betekent meer calorieën per gram ten opzichte van een vers stuk fruit. Alle soorten rauwkost (lekker met een dipje van hummus of kruidenyoghurt): denk hierbij bijvoorbeeld aan cherrytomaatjes, worteltjes en komkommer. Verse groentes zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen Handje ongezouten noten: rijk aan eiwitten en onverzadigde vetzuren Bakje yoghurt met muesli of fruit Rijstwafel, cracker of een plak roggenbrood met hüttenkäse Zelfgemaakte koek/gebak met weinig suiker Een gekookt eitje
Blog: alles over olie
Blog: alles over olie
27-7-2019
In de vorige blog hebben we je bijgepraat over het belang van onverzadigde vetten en dat die vaak te vinden zijn in verschillende soorten olie. Maar welk soort olie gebruik je nu voor waarvoor? In deze blog geven we je een duidelijk antwoord per oliesoort. Olijfolie extra vergine Extra vergine (of Vierge in het Frans) olijfolie is olie van de eerste koude persing en is de meest intense, smakvolle olijfolie. Dit is vaak ook de duurste olie. Een extra vergine olie gebruik je vooral om een salade aan te maken of bij ander koud gebruik. De smaak past natuurlijk uitstekend bij mediterrane gerechten. Soms is de smaak zelfs te heftig, zoals voor het maken van mayonaise of pesto. Het is ook niet aan te raden om in extra vergine olie te bakken. De olie kan niet zo heel heet worden en is eigenlijk niet gezond meer te gebruiken boven de 180 graden (net als boter). Bovendien is het zonde van je geld. Zodra je de olie warm maakt proef je de kwaliteit niet meer en gebruik je dus eigenlijk een te dure olie. Olijfolie mild of classico Uit latere persingen wordt de milde olijfolie gemaakt. In de supermarkt heeft de olie verschillende benamingen maar in ieder geval staat er dan geen ‘extra vergine’ op het etiket. De olie heeft een veel zachtere en mildere smaak. Deze olie is wel geschikt om in te bakken en is ook voordeliger qua prijs. Ik gebruik deze olie ook voor pesto, soms in combinatie met een beetje extra vergine. Olijfolie (beide soorten) bevat veel gezonde onverzadigde vetten en vitamine E. Zonnebloemolie Zonnebloemolie wordt gemaakt uit de pitten van de zonnebloem. De smaak is zeer neutraal, dus als dressing is deze olie minder interessant. Zonnebloemolie wordt gebruikt om in te bakken en is ook lekker in de mayonaise vanwege de neutrale smaak. Zonnebloemolie is erg goedkoop en heeft een gezond imago. Het bevat veel Omega 6 onverzadigde vetzuren. Het Voedingscentrum heeft zonnebloemolie opgenomen in de Schijf van Vijf. Er is echter inmiddels ook wetenschappelijk onderzoek waarin wordt beweerd dat Omega 6 vetten niet zo gezond zijn als het Voedingscentrum ons laat denken. Voor de zekerheid dus maar lekker afwisselen met olijfolie. Walnotenolie Walnotenolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is dus goed voor je gezondheid. Walnotenolie gebruik je niet om in te bakken, dat is zonde van je geld. De smaak is echter fantastisch en het geeft een salade een heerlijke oppepper. Ik vind een klein flesje walnotenolie in de kast echt een aanrader. Het past bijvoorbeeld heel goed bij herfstachtige recepten met paddenstoelen. Sesamolie Sesamolie heeft ook een intense smaak en is heerlijk over Aziatische gerechten en salades. Ook sesamolie is vrij prijzig en dus zonde om in te bakken want het verliest veel smaak. Op het laatste een beetje toevoegen aan een warm gerecht kan wel. Koolzaadolie Koolzaadolie kun je van Nederlandse bodem krijgen. Er is zowel milde olie om in te bakken als olie van de eerste koude persing om koud te gebruiken. Nederlandse koolzaadolie maakt weinig ‘foodmiles’ en is daarom behoorlijk duurzaam. Koolzaadolie bevat ook gezonde onverzadigde vetten. De smaak is vrij neutraal. Lijnzaadolie Wordt veel gebruikt door vegetariërs en veganisten vanwege het hoge gehalte aan Omega 3 vetten. Die krijgen zij wat minder binnen omdat ze geen vis eten. Lijnzaadolie is niet geschikt om in te bakken. Kokosolie of kokosvet Er is of was een echte hype gaande rondom kokosolie. Het zou een echte superfood zijn en mega gezond. Ee zijn een paar dieetgoeroes die erbij zweren. De waarheid is echter dat kokosolie heel veel ongezonde verzadigde vetten bevat. Er bestaat kokosolie met een echte kokossmaak en met een neutrale smaak. Kokosolie zou ik vooral links laten liggen. Er zijn genoeg andere oliesoorten om mee te werken. Palmolie of palmvet Ook palmolie bevat veel ongezonde verzadigde vetten. Palmolie is goedkoop en wordt erg veel gebruikt in allerlei producten zoals chocopasta, pindakaas en koek. Voor de aanleg van palmbossen wordt veel oerwoud gekapt en dat is erg zonde. Palmolie is verreweg de meest gebruikte soort olie ter wereld. Maar het zou beter zijn als we de consumptie hiervan flink zouden kunnen terugbrengen, zowel voor de gezondheid als voor het klimaat.
Blog: Alles over vet
Blog: Alles over vet
27-7-2019
Het is verstandig om iedere dag wat vet te eten. Per dag mag je ongeveer 70 gram vet eten waarvan 20 gram verzadigd vet. Vet is belangrijk want het geeft je energie en zorgt ervoor dat de vitamines en mineralen die je eet makkelijk door je lichaam getransporteerd kunnen worden. Het zorgt er letterlijk voor dat alles goed en soepel door je lichaam glijdt. Er is verschil tussen verzadigd vet en onverzadigd vet. In alle producten komt zowel verzadigd als onverzadigd vet voor. Alleen de verhoudingen verschillen enorm per product. Verzadigd vet Verzadigd vet komt veel voor in dierlijke producten, zoals vlees en zuivel of bijvoorbeeld koek en gebak gebakken met roomboter. Ook in sommige plantaardige producten zoals palmolie en kokosolie zit veel verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL cholesterol gehalte van het bloed. Een te hoog LDL cholesterol gehalte is niet goed voor hart- en bloedvaten. Dat kan hart- en vaatziekten veroorzaken. Verzadigd vet is gemakkelijk te herkennen doordat het op kamertemperatuur een vaste vorm heeft (zoals roomboter). Onverzadigd vet Je kunt verzadigd vet goed vervangen door onverzadigd vet. Onverzadigd vet vind je meestal in plantaardige producten zoals olijfolie of andere ‘zachte’ vetsoorten. Ook in vis, noten en avocado zitten veel onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten verlagen juist het LDL-cholesterol gehalte, dus het is een aanrader om regelmatig te bakken in olijfolie in plaats van in roomboter. En als je de frituur dan toch een keertje aanzet: gebruik dan plantaardig frituurvet.Onverzadigd vet is te herkennen omdat het op kamertemperatuur vloeibaar is (zoals olie). Omega 3 en Omega 6 Je hoort en leest misschien ook veel over Omega 3 en 6 vetten, maar wat zijn dat nu precies? Omega 3 en Omega 6 vetten behoren tot de onverzadigde gezonde vetten. Er wordt een scheikundig onderscheid gemaakt tussen enkelvoudige onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten. Meervoudig onverzadigde vetten zijn weer te verdelen in omega 3 en omega 6 vetten. Omega 3 komt vooral voor in lijnzaadolie, raapzaadolie, walnoten en is soms toegevoegd aan margarine. Daarnaast is het te vinden in vis. Omega 6 komt voor in zonnebloemolie, soja olie en margarine. Eigenlijk is de hele verdeling niet zo belangrijk, veel belangrijker is dat je gevarieerd eet en dus voldoende onverzadigde vetten binnenkrijgt. Volgende keer een blog over de verschillende soorten olie en hoe je ze het beste kunt gebruiken!