Nieuws

Reisverslag van mijn culinaire trip naar Kopenhagen

Reisverslag van mijn culinaire trip naar Kopenhagen

11-12-2017

Een reisverslag vol tips en lekkere inspiratie! Afgelopen weekend vertrokken Maarten en ik een weekendje naar Kopenhagen. Ieder jaar maak ik een culinaire trip om nieuwe inspiratie op te doen. Na een heerlijk etentje onlangs in een Deens restaurant in Den Haag was ik wel erg nieuwsgierig geworden naar de Nordic Kitchen. Alhoewel Noma al een jaar gesloten is, is Kopenhagen echt een stad voor lekkerbekken.

 

Vrijdag

Vrijdagavond kwamen we aan in ons boetiekhotel: Sankt Annae. Een prachtig hotel dat echt op een fenomenale locatie ligt: vlak achter het prachtige Nyhavn. http://www.hotelsktannae.dk In de gezellige lobby van het hotel bestelden we een wijntje en daarna nog één. Bij het afrekenen kwamen we er achter dat het hotel 20,- euro per glas rekende!!!! Oeps, de nasmaak van de wijn was wat bitter...Dus... Denemarken is duur en alcohol al helemaal. Bovendien is het hotel best luxe. Deze 3 dingen bij elkaar pakten niet echt goed uit. 's avonds hebben we lekker makkelijk gegeten in een toeristich tentje aan de Nyhavn. Dat was best ok, maar geen aanrader. Al met al een gezellige maar dure avond!   

 

Zaterdag

Zaterdag hebben we in ruim 16.000 stappen (lang leve mijn IWatch) de stad verkend. Tijdens het wandelen hebben we vooral veel streetfood geprobeerd. Gelukkig was het streetfood niet duur, dus was onze portemonnee niet zo schandelijk leeg aan het einde van de dag! De kerstmarkten zijn echt gezellig en bieden prima streetfood. Heerlijke flammenlachs bijvoorbeeld (rechtop staande zalmzijdes die worden geroosterd langs een houtgestookt vuurtje). Ook lekkere Gløgg (soort glühwein) en andere snacks zijn leuk om uit te proberen. 

's Avonds gingen we naar een geweldige Foodtruckmarkt aan het water waar 40 foodtrucks en stands staan (gelukkig lekker overdekt, want het was koud). Geweldig gegeten en van alles geprobeerd. Super gezellige sfeer. Bovendien op een toplocatie in de stad aan het water. Helaas was het de laatste week dat de markt op die locatie mocht plaatsvinden, want zo'n toplocatie is natuurlijk erg aantrekkelijk en dus worden er in 2018 appartementen gebouwd. Maar niet getreurd, de markt vindt vast een nieuw plekje. 

 

Zondag

In Kopenhagen kun je ook fijn fietsen. De fietspaden zijn superbreed en het is lekker vlak. Zo kom je weer wat verder dan alleen in het centrum. Zondagmorgen hebben we eerst het Deens Designmuseum bekeken en even een kiekje van de kleine Zeemeermin gemaakt. Ik ben niet zo'n museumganger, maar Deens Design is natuurlijk wel heel mooi. De prachtige stoelen van o.a. Arne Jaconbsn waren mooi om te bekijken. Vervolgens zijn we lekker gaan brunchen in het Royal Smushi café. Brunchen op zondag is echt een ding in Kopenhagen. Leuk en gezellig. Het smushi café was een tip van een kennis die ik graag aan jullie doorgeef. Smushi is een gekke samenvoeging van Smørrebrod en sushi. Ze serveren lekkere kleine Deense hapjes op roggebrood. Leuk bedacht en het café is heerlijk kitsch ingericht. Een leuk plekje. http://www.royalsmushicafe.dk 

Na een lange fietsttocht door de wijken buiten het centrum en een pauze in het hotel (zonder wijn) zijn we naar de wijk Vesterbro gefietst. Een upcoming, hippe wijk, ook wel het Meatpacking district van Kopenhagen genoemd. Neem vooral even wat zijstraatjes mee en ontdek leuke plekjes. 

Op internet had ik gezocht naar Deens eten voor een fatsoenlijke prijs. We kwamern uit bij Madklubben aan de Vesterbrogade. http://madklubben.dk/vesterbro/ Op hun menukaart hebben ze een geweldige uitleg: 'Om uitstekend eten tegen redelijke prijzen te serveren hebben we wat moeten bezuinigen op andere dingen: we vermoeien je niet met lange verhalen over (de herkomst) van alle ingredienten. En we kiezen ons personeel op hun hartelijkheid en vrolijkheid, niet op hun kennis van de druiven in de wijn'. Wij vonden het een leuk en goed statement en het goede eten werd meer dan waargemaakt. Lekker Nordic en modern. Maarten had bijvoorbeeld gepocheerde zalm in een pittig sausje van karnemelk, kruidenolie  en mierikswortel. Ik had steak tartare met pindakaas (!), radicchio en een heerlijk sausje van rode bessen en granaatappel. Leuk en verrassend! De inrichting is echt lekker Deens, mooie designstoelen etc., maar wel mooi warm. Echt een aanrader.

 

Maandag

Vandaag vertrokken we met volle magen en een zeer tevreden gevoel weer huiswaarts. De Nordic Kitchen is heerlijk, Kopenhagen is prachtig (ik hou zo van steden met water in het hart van de stad) en ik heb weer wat leuke ideeën opgedaan voor mijn werk. Ik denk dat ik in de kerstvakantie maar eens wat Smushi ga maken! 

 

Meer nieuws

Herfstgroente
Herfstgroente
24-10-2018
Ja, het is nu toch herfst. Lees hieronder de blog van onze diëtiste Jenny over wat je kunt doen om je weerstand op peil te houden. De herfst is nu toch echt begonnen, dus het is weer tijd voor heerlijke herfstgroenten en fruit met daarbij verrukkelijke recepten. Wij krijgen warme kriebels bij het idee dat er prachtige seizoensgroenten en heerlijk fruit beschikbaar is. Eten uit het seizoen is niet alleen duurzamer, maar ook een stuk lekkerder van smaak. Daarnaast is het ook nog voordeliger. Wat hebben we nodig in de herfst? In de herfst wordt het natter, kouder en een stuk eerder donker. Daarbij kunnen we ons eerder ziek voelen, minder energie hebben of minder blij zijn. Voeding kan een grote bijdrage leveren aan je weerstand en daarom adviseren wij om vooral in de herfst gezond te (blijven) eten. Vitamine D In de herfst en de winter schijnt de zon een stuk minder dan in de zomer en daarom wordt er minder vitamine D aangemaakt, waardoor er een tekort kan ontstaan. Een tekort aan vitamine D kan ervoor zorgen dat er een tekort aan energie ontstaat, waardoor je vermoeid kunt worden. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert het ook de opname van calcium in het lichaam. Een gebrek aan Vitamine D kun je tegengaan door regelmatig halvarine of margarine op je brood te smeren en minimaal één keer in de week vette vis te eten. Daarnaast zit het ook (in lagere gehaltes) in eieren. Het advies is om elke dag een kwartier tot een half uur naar buiten te gaan met (met je hoofd en handen onbedekt) Het lichaam kan namelijk onder invloed van zonlicht zelf vitamine D aanmaken. Maar jongere kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur of mensen die weinig buiten komen halen niet genoeg vitamine D uit zonlicht en voeding. Voor deze groepen wordt extra vitamine D suppletie geadviseerd. Je kunt deze pilletjes gewoon bij de drogist kopen. Smaakvolle herfst met paddenstoelen De herfst kenmerkt zich door de warme smaken. Hierbij kun je denken aan ovenschotels, stoofpotjes, hartige taartjes en soepen. Onze App staat vol met heerlijke recepten denk bijvoorbeeld eens aan paddenstoelensoep of heerlijke tartelettes.. Paddenstoelen horen echt bij de herfst. Zodra de herfst begint, schieten ze uit de grond. In champignons en andere soorten paddenstoelen zit een hoog vochtgehalte, hierdoor zijn ze laag in calorieën. Er zit nauwelijks vet in. Ideaal dus! Het zijn ook nog eens fijne vitaminebommetjes! Een portie van 100 gram levert ook al 25 procent van de aanbevolen hoeveelheid vitamine B2, B3 en B5 op. Paddenstoelen zijn heerlijk en je kunt er veel mee variëren. Maak de paddenstoelen of champignons voor het koken schoon met een keukenpapiertje of borsteltje. Was ze liever niet onder de kraan, want dan nemen ze nog meer vocht op. Het is fijn om met paddenstoelen te koken en het is een feestje voor het oog op je bord! Dus maak die heerlijke soep en de hartige tartelettes! Groenten die in de herfst volop aanwezig zijn: - Bleekselderij - Bietjes - Bloemkool - Chinese kool - Courgette - Groene kool - Knolselderij - Paddenstoelen - Pastinaak - Pompoen - Prei - Rode kool - Spitskool - Stoofperen - Uien - Witlof - Wortelen
Suikertaks als oplossing?
Suikertaks als oplossing?
9-9-2018
De suikertaks als oplosing? Roken is in de afgelopen decennia succesvol teruggedrongen door tal van maatregelen zoals voorlichting, afschrikwekkende plaatjes en het steeds duurder maken van sigaretten. Zouden we het overgewicht in Nederland dan kunnen bestrijden met het verhogen van de prijs van suiker? Nadat we vet jarenlang als boosdoener in een hoekje hebben geschopt, is nu suiker aan de beurt. Suiker als brandstof We hebben suiker nodig als brandstof. Sterker nog ons lichaam zet aardappelen, aardappelen en groente ook om in suikers. Dat is een belangrijke brandstof en zonder brandstof geen energie. Maar snelle suikers zoals in koek, snoep en chips zijn niet gezond en dat weten we allemaal. We eten koekjes omdat we ze lekker vinden en niet omdat ze veel voedingswaarde bevatten. Vroeger was dat tenminste duidelijk: groente is gezond en koek niet. Daarom is koek en gebak een luxe product dat je bij uitzondering eet. Niks mis mee en we kunnen het allemaal begrijpen. Maar ja, door tal van maatschappelijke ontwikkelingen zijn we te veel suiker gaan eten maar juist te weinig groente en bewegen we ook nog eens te weinig. Daardoor hebben we grote problemen zoals diabetes en overgewicht. Suikervervangers beter? Een combinatie van maatregelen is nodig om overgewicht en alles wat dat met zich meebrengt weer tegen te gaan. Het laten stijgen in prijs van suiker zal ongetwijfeld een steentje bijdragen, maar geeft ook weer nieuwe discussies. De snoep- en koekfabrikanten vrezen een lagere omzet en bereiden zich in hoog tempo voor op de suikertaks. Zij vervangen suiker door andere zoete ingrediënten. Maar is dat dan zo veel gezonder? Ik ken geen land ter wereld waar zo veel Cola Zero gedronken wordt als de USA, en ken ook geen land ter wereld waar het overgewicht zo hoog is als in de USA. Volgens mij ligt daar dus geen oplossing. De suggestie dat je goed bezig bent door cola light te drinken leidt eerder tot meer consumptie dan tot minder (en dat maakt iedere fabrikant blij). Bovendien wordt het allemaal veel te ingewikkeld en daar houd ik niet van. Want als ik in de supermarkt sta en ik ben een keer in staat om rationeel inkopen te doen (vergis je niet: dat lukt bijna nooit) dan wil ik snappen wat gezond is en wat niet. Fabrikanten die dan met ‘meer vezels’, ‘verbeterde recepten’ en ‘no sugar ‘aankomen maken het alleen maar nodeloos ingewikkeld. Langzaam minderen Het terugdringen van overgewicht is een groot maatschappelijk en ingewikkeld probleem en suiker is daar maar een heel klein deel in. Ik ben meer voorstander van het langzaam minderen van suiker in producten zodat we kunnen wennen. De bakkers is dat ook gelukt door het brood langzaam minder zout te bakken. Bij het bakken van koek loop je dan tegen de grenzen aan. Koek wordt geen koek zonder suiker, want dan mislukt je baksel. Nou ja, als dat de grens is, dan moeten we die maar accepteren. Gewoon op z’n tijd genieten van een heerlijk koekje of boterhammetje met hagelslag. Daar is niks mis mee. Kunst der verleiding Met de suikertaks wek je de indruk dat overgewicht zeer eenvoudig is op te lossen en ontstaat door te veel suiker en dat is onzin. Overgewicht ontstaat misschien wel meer door verleiding en andere psychologische factoren. Door suiker als boosdoener aan te wijzen geef je consumenten onterecht hoop. Ik zou liever zien dat die geweldige verleidingstechnieken die de fabrikanten in huis hebben, ingezet worden om ons te verleiden meer groente en fruit te gaan eten in plaats van meer koek zonder suiker. Prijsdifferentiatie En als we dan toch gaan differentiëren in prijs voel ik meer voor belonen dan straffen. Laten we de prijs van groente en fruit niet duurder maken dan nodig . De boeren hebben recht op een eerlijke prijs, maar de overheid bepaalt het BTW tarief. Dat kan omlaag. De overheid kondigde deze week aan dat zij de BTW op suikerloze frisdranken gaat verlagen, maar ik heb liever dat ze de BTW op groente en fruit verlagen en dat we de kunst der verleiding gaan inzetten om ons allemaal aan de verse broccoli te krijgen. Wij zijn alvast begonnen: Het is ons vak om mensen te verleiden om meer groente te gaan eten. Doe je mee? Neem contact met ons op en we vertellen je meer over de mogelijkheden.
Bananensoep op de Kilimanjaro
Bananensoep op de Kilimanjaro
30-8-2018
Deze zomer gingen wij op vakantie naar Tanzania in Afrika. Een lang gekoesterde wens om op een safari te gaan naar de prachtige Serengeti ging in vervulling. Op de eerste dag na aankomst besloten we om even een dagje bij te komen en te acclimatiseren. Een dagtripje op korte reisafstand leek ons wel een goed idee. Aangezien eten en drinken altijd mijn aandacht hebben gingen we op stap naar een koffieplantage. In de auto keken we onze ogen uit naar het leven dat zich afspeelde op de straten van Moshi. We voelden ons een beetje opgelaten om als Westerse ‘rijken’ uit te stappen en een toeristisch tripje te maken, maar we merkten al snel dat dat niet nodig was. Onze chauffeur leverde ons af in een klein dorpje op de Kilimanjaro. Hoe maak je koffie? We werden ontvangen door een soort dorpsoudste die uitleg gaf over de koffiecoöperatie die een aantal dorpen en boeren samen hadden opgericht. Zij boeren biologisch en een vaste afnemer is Max Havelaar. Alhoewel de prijs die zij betalen hoger ligt dan van andere afnemers, was er nog steeds een groot gebrek aan geld in dit gebied. Daarom hadden ze samen besloten ook toeristen te gaan ontvangen en rond te leiden. We kregen een uitgebreide excursie waarbij we door de bergen wandeleden naar een boerenfamilie. Daar plukten we bessen, maakten ze schoon, hebben de bonen gebrand en gemalen en uiteindelijk heerlijke koffie gedronken. En dat allemaal met zeer primitieve middelen. Bananensoep als hartversterker Na heel veel geleerd te hebben over koffie werden we getrakteerd op een lunch. Als voorgerecht kregen we heerlijke bananensoep. We dachten een zoete, dikke soep te krijgen, maar deze soep was hartig en had eerder iets weg van een groentesoep. In Tanzania koken ze met de nog groene bananen en die zijn natuurlijk helemaal niet zoet! Ze beschouwen het eerder as een groente dan als fruit. Bananensoep is een echt Tanzaniaans gerecht en is vooral geliefd omdat het een versterkende soep is met veel voedingswaarde. We hebben genoten van de soep en de rest van de lunch en hebben daarna uiteraard nog flink wat koffiebonen ingeslagen voor thuis. Wat een vriendelijk en lieve mensen! De families en onze gids waren zo enorm aardig en zo oprecht blij om toeristen te zien dat we ons helemaal niet opgelaten voelden, maar juist blij waren dat we deze keuze hadden gemaakt. Vandaag was er weer een beetje inkomen voor de gezinnen van deze mensen. Als toerist in een Afrikaans land kun je niet zo heel veel anders doen dan genieten van de prachtige natuur, de dieren en vooral ook de bevolking. Als je zorgt dat je uitgaven lokaal terecht komen en niet bij een grote Westerse touroperator blijven hangen, dan heb je in ieder geval een heel klein steentje bijgedragen. Een echte toeristische hotspot was de coöperatie overigens (nog) niet. Er komen maar enkele bezoekers per week. Heel authentiek dus, maar een beetje meer bezoekers kunnen ze wel gebruiken! Dus als je nog op zoek bent naar een prachtige reis voor volgend jaar… Recept Natuurlijk heb ik ook even gevraagd naar het recept van die heerlijke bananensoep. Maak deze lekkere soep en haal een beetje Tanzania in huis! Ingrediënten 2 soepbotten (mergpijpjes) 1 ui 1 tomaat 4 grote groene bananen of bakbananen 1 bouillontablet 1theelepel roomboter Bereiding Breng 1,5 liter water samen met de soepbotten en het bouillontablet aan de kook en laat op zacht vuur ongeveer 1,5 uur trekken. Verwijder de botten. Snijd de ui, tomaat en banaan in plakjes of stukjes. Voeg de groente toe aan het wateren laat koken tot alle ingrediënten gaar en zacht zijn. Pureer de soep en breng op smaak met peper en zout. Laat de boter in de soep smelten. Voedingswaarde Kcal562 Koolhydraten115,1gram Eiwit5,1.gram Vet7,2.gram Groente343gram (hierbij heb ik de bananen als groente geteld)